Közeledik az Anyák napja! ♥️ Sokan már hetek óta bújják a különböző csoportokat, keresik az újabb és újabb ötleteket, verseket, dalokat. Mi legyen az Anyák napi műsoron? És bizony, sokaknak társul hozzá akár gyomorgörcs is, nem csak pedagógus oldalról. De akkor mégis, kinek jó az anyák napi műsor? Miért van rá szükség? Van egyáltalán létjogosultsága intézményen belül? Miért nem csak otthon, családon belül ünneplik?

Ezek és más, hasonló gondolatok megjelennek pedagógus és szülő oldalról is. És amiben megegyezhetünk, NINCS egy jó válasz! Nincs egy jó recept, amivel mindenki igényét ki lehetne elégíteni! Nincs! És kérlek, ezért ne is gyötörd magad! Hiszen nem létezik egy olyan megoldás, ami mindenkinek jó lenne. Mert nincs két egyforma intézmény, de ugyanúgy nincs két egyforma család, gyermek, szülő, pedagógus, stb. A legfontosabb az lenne, hogy:

ez egy közös, meghitt élmény legyen szülő és gyermek között!

Persze tudom, vannak mindenféle külső nyomások, elvárások, melyeknek valamelyest meg kell felelni. De Te akár mint szülő, vagy mint pedagógus, kérlek, ne elszenvedője légy, hanem szívvel-lélekkel a része. Ehhez próbáltam meg összegyűjteni néhány ötletet, melyekkel akár otthon is, kedves Apukák, kedveskedhettek az Édesanyáknak! De Tőletek, higgyétek el, egy hatalmas ölelés is elegendő, pláne, ha még megerősíted abban, hogy JÓ ANYA! ♥️ Nem is kell más❣️

Ha visszagondolok az óvodás anyák napi műsoraimra, csak annyi van előttem, hogy szinte levegővétel nélkül bömbölök. Nem, ez nem egy sima sírdogálás volt. A verset biztosan tudtam, nem azzal volt gond, de már el kezdtem remegni, amikor tudtam, nemsokára én jövök. Pláne, amikor belenéztem Édesanyám szemébe, és most is könnyek szöknek a szemembe, ha eszembe jut. Olyan távol volt tőlem, én mégis próbáltam elmondani azt, amit rám bíztak. Jó lett volna csak úgy, beleugrani az ölébe, és szorítani, ölelni, biztonságban érezni magam. Ez az én történetem. De másnak lehet könnyebben ment, megy.

Szóval mégis, miért jó, ha az intézményben anyák napi műsorral kedveskednek a pedagógusok? Az egyik igazán fájó adat az az, hogy Magyarországon ma átlagosan napi 7 percet beszélgetnek a gyermekkel. Leírom még egyszer:

Magyarországon ma átlagosan napi 7 percet beszélgetnek a gyermekkel a családban.

Borzalmasan siralmas! Pláne, hogyha belegondolunk, hogy Te, aki olvasod, és Én, aki írom, azért nem ebbe az átlagba tartozunk, a mi javított időnkkel is ennyi, 7 perc.

Alapvetően a Kuncogóval is az egyik fő célom a játékos anyanyelv visszatanítása, így hát teremtsünk olyan helyzetet, ahol az Édesanyák együtt játszhatnak a gyermekeikkel. Egymás szemébe nézve és nem a telefonnal a kezükbe a képernyőn keresztül.
Ezért tehát, tekinthetünk rá mint szülőedukációs folyamat is, a lényeg, kedves Pedagógusok, jogotok van az általatok legjobbnak megítélt ünneplési lehetőség megteremtésére! Legyen az csoportos – frontális – személyesebb – meghitt – kétszemélyes…stb.

Az egyik kedvenc, örök klasszikus moldvai csujogatás, az Édesanyám szegfűszál… ♥️
Lehet csak együtt elmondani, tapsolni hozzá, vagy Anya ölében ülve a fülébe súgni. Ha pedig meghívót készítetek, ezt is ráírhatjátok.

De akár ez a menyasszony búcsúztató is megjelenhet rajta.

Az esküvőnkön kézzel készítettem szalvétagyűrűt mindenkinek, amibe személyes üzenetek jelentek meg, Anyukáméban ez volt olvasható. De Apukáméban is hasonlóan, csak nyilván átírva: Édesapám, Isten áldja!

S ha már Édesanya ölében vagyunk, néhány ölbeli játékot is eljátszhatunk közösen, ahol a cirógatás, simogatás, ölelés is megjelenik. #arcmutogató #piszéző #ujjasdi #tapsoltató #lovagoltató #táncoltató

A képekre kattintva az adott játéktípus leírását is megtaláljátok.

A párválasztó játékok – bár nagyobb lányok játéka volt -, a legtöbb intézményben megjelennek. Egy kisújszállási gyűjtésből származó Kis kacsa variáció szövegét láthatjátok, melyet meg is tudtok hallgatni.

Meghallgatom 🎶

Szülőkkel együtt játszva adaptálhatjuk úgy a játékot, hogy a gyermekek belül vannak egy körben, a felnőttek kívül, a két kör ellentétesen halad. A párválasztás pedig egyértelmű, a szülő és gyermeke együtt forognak, táncolnak. ♥️

Kis kacsa fürdik helyett Fehér liliomszál játékok is megjelenhetnek, ahol akár az Édesanyák mosdatják, fésülik gyermeküket.

Az itt látott Kis kacsa fürdik játék teljes leírása, fejlesztési területekkel, alkalmazási lehetőségekkel a FejlesztÉsjáték könyv  – népi játékok a fejlesztés tükrében 30. oldalán megtalálható.

A tyúkozás játék a fogócskák típusába tartozik, melyet bátran játszhattok csak a gyerekekkel is, de ha alkalom adódik, a szülőkkel – első sorban az anyukákkal -, is próbáljátok ki.

Gyermekekkel játszva az anya szerepbe való belehelyezkedés az anya-gyermek kapcsolat mintegy tükörképeként is megjelenhet.

És végül íme néhány altató, melyek igazán meghitt pillanatokat tudnak teremteni. Szeretettel ajánlom hozzá a kalimba hangszert, mely alapvetően hangszertudás nélkül is jól alkalmazható, baba-mama csoportjaimban mindig elvarázsolta a legkisebbeket is.

Kérd emailben a további altatókból álló ingyenes összeállítást hanganyaggal: 💌 info.kuncogo@gmail.com

Zenehallgatás vagy akár közös énektanulásként pedig nagy szeretettel ajánlom a DALINDA acapella együttes Fehér galamb című számát. 🎶
Illetve Szalóki Ágitól az Anyám lánya dalt.

Hallgassátok őket szeretettel! ♥️

És kérlek Titeket, Édesanyák, Nagymamák, Keresztanyukák! Ha meghívást kaptok Anyák napi műsorra, ne képernyőn keresztül nézzétek azt! Nem kell minden pillanatot rögzíteni! 🚫 📸🚫

Legyetek jelen, és a szívetekbe zárjátok bele azokat a pillanatokat, melyek akkor a legfontosabbak!

További (anyák napi) ötletekkel várlak a Kuncogó – Betekintő online előadáson! Ahol a szerialitás lesz a központi téma: mely játéktípusok és konkrét játék példák segítik meg a sorrendiség fejlődését.
Várlak szeretettel! ♥️

Jelentkezés: ☞  ITT.

A FejlesztÉsjáték könyv rendelése: ☞ ITT adható le!

“Legyen áldott eddigi utad, és áldott legyen egész életed!”

Szeretettel:
Tatárné Nagy Ágnes
konduktor-óvodapedagógus, neveléstudományi kutató
www.kuncogo.hu

Tanuljuk újra együtt a játékos anyanyelvet!

Köszönöm, hogy elolvastad!