A Kuncogó-gyűjtemény azért jött létre, hogy könnyen visszakereshetőek legyenek a játékok, leírások, ötletek, melyek a mindennapokba beépíthetőek leendő szülők, szülők, pedagógusok és más kisgyermekkel foglalkozó szakemberek számára.

1.Archívum  2. Játékok típus szerint 3. Készségek és képességek 4. Szívemalatti játékok 5. Nagykunsági gyöngyszemek 6. Annaróza adventi kalendáriuma

Ebben a pontban a magyar népi játékok típusairól kívánok áttekintést adni. A típusrend azzal a céllal jött létre, hogy a magyar népi játékok minden típusát magába foglalja. A játékrend kiemeli a közös vonásokat, melyek összefűzik a játékfajtákat.
A játéktípusok Lázár Katalin nevéhez fűződő rendszerezését a legfrissebb álláspont alapján állítottam össze. Az itt látható felsorolással szeretném tudatosítani mind a szülők, mind a szakemberek számára a típusok közötti különbségeket, elterjedt tévhiteket.

Fontos különbséget tenni az ölbeli játékok (pl. arcsimogató, höcögtető, ujjasdi, láblógató) és a mondókák ölbeli gyermekeknek (pl. altatódal, állni és járni tanító, csitító)  típusok között, melynek legegyszerűbb jegye, hogy a mondókákat mindig alkalomhoz kötjük.

Típuscsoportokat, típusokat és altípusokat tekintve több, mint ezer van. A sport jellegű népi játékok csoportja már nem szerepel a rendszerben, mivel nem lehet megkülönböztetni egyes játékait az eszközös ügyességi játékoktól, illetve a labdajátékoktól.

A látható típusrendszer ebben a formában történő összerendezése dr. Lázár Katalin által jóváhagyott.

A játékok feltöltése folyamatos.

Készségek és képességek

Alapvetően azt gondolom, hogy a magyar gyermekeknek nincs szüksége direkt fejlesztésre, ha születésüktől fogva – esetleg már azelőtt is – megélik s ezáltal belenevelődnek a magyar kultúrába, s ennek köszönhetően testileg, lelkileg és szellemileg is felkészülnek az életre.

Ebben a pontban a népi játékokban rejlő készségeket és képességeket láthatjuk, melyekhez játéktípusok, illetve konkrét játékok kerülnek majd lejegyzésre.

Mindezek a játékokban benne vannak, melynek tudatosítása a prevenció alapja, s ennek alkalmazása kiemelt fontosságú szülők és szakemberek számára egyaránt.

Szívemalatti játékok

Már akkor ösztönösen játszottam a babámmal, mikor szíve a szívem alatt először megdobbant. Bár akkor még nem neveztem nevén a játékokat, csak később kereszteltem el őket szívemalatti játékoknak. Ez a kollokáció első sorban így az édesanyához kapcsolódik, de természetesen az édesapa is játszhat a magzattal.

Nagykunsági gyöngyszemek

A Nagykunság szívéből, Kisújszállásról származom, ezért is oly’ fontos számomra ez a terület. A kicsit elfeledettnek tekintett tájegység méltó gyöngyszemeit mutatom be.

Annaróza adventi kalendáriuma

Tudtam, hogy ez az advent (2020) más lesz. Mindig is az év legkedvesebb időszaka számomra, s most még különlegesebb volt, hiszen már hármasban várakoztunk. Annaróza első adventi kalendáriuma minden napra tartogatott egy-egy ölbeli játékot, mondókát, éneket, mesét, nagy kedvenceket és újdonságokat is, mely sokakhoz eljutott. Az általa tapasztalt élményeket, érzéseket, visszajelzéseket “ölelő karomba zárom”.

Játsszátok, hallgassátok szeretettel!