Szent Mihály napja (szeptember 29.) a gazdasági év fordulója.

A természetben, az időjárásban is változás következik: idő hidegebb lesz, ilyenkor szakad meg a fű gyökere, a halak a víz fenekére húzódnak. Szent György napján (április 24.) kihajtott állatokat, ilyenkor hajtották haza. E nappal megkezdődött a kisfarsang ideje is. Az őszi ünnepkörhöz tartozó vigasságokat, lakodalmakat Katalin napig (november 25.) tartottak.

Mihály napja a név gyakorisága végett igen kedvelt és népszerű ünnep volt a  Hortobágyon. Mulatságokat, bálokat, gyakran vásárokat rendeztek. A Mihály-napi vásárok országszerte emlékezetesek voltak. Nem pusztán a vásározás, szórakozás miatt vettek részt, hanem ismerkedést és hírszerzést is jelentett az emberek számára.

A vásárban az árusok különböző mondókával csalogatták a vevőket:

“Aki nem vesz, arrébb álljon,
Hogy a szomszéd is jól lásson!”

“Megjött Pestről Ócsa János,
Tele falu, tele város.
Nadrág,kabát,ködmön,kucsma,
Csapjon, bátyám, a markomba!”

“Fele ingyen, fele ráadásba,
Szedje, néném, bele a kosárba!”

Én elmentem a vásárba félpénzzel“, hangzik a dal, ami sok mindenki számára ismert. Ennek a tréfás, gúnyos dalnak egy felvidéki változata az 🎶Elmentem én a vásárra🎶, melyet a Kuncogó YouTube csatornáján tudtok meghallgatni.

A következőkben többféle játékadaptációt olvashattok, melyeket különböző életkorokban, óvodás kortól kisiskolás korig játszhattok a gyermekekkel.

  1. A gyermekek körbe járnak kézfogással, miközben énekelnek. Amikor az állathanghoz érnek (pl.: tyúkom mondja:kotty), megállnak, a kör közepe felé fordulva éneklik. A következő versszakra az ellentétes irányba haladnak.

2. Hasonló az előzőhöz, de ebben az esetben két koncentrikus kör van, melyek ellentétes irányban haladnak.

3. Megjelenik gyűjtésben olyan verzió is, amikor várkörjárás típusú játékként játsszák. A gazdaasszony vagy gazda a körön kívül halad, s az állatok megnevezésekor megérinti egy vagy több gyermek vállát (létszámtól függően), akik éneklik az adott állat hangját, és onnantól kezdve a gazdához vagy gazdaasszonyhoz csatlakozva, a körön kívül haladnak ellentétes irányba.

4. Ebben a verzióban annyi körbe álljanak a gyermekek, ahány állatot szeretnénk eljátszani. Megjelenhet abban a formában, hogy előre megnevezzük, melyik kör, melyik állat lesz, akik majd éneklik az állat hangját. Segítségképpen akár egy-egy báb a kör közepére helyezve is megjelenhet.

Nagyobbaknál (6 éves kortól) játsszuk el úgy, hogy kiszámíthatatlan a játék menete, miszerint nem tudják előre, melyik kör, melyikállat lesz. Ebben az esetben egy gazda vagy gazdaasszony sétál a körök között (melyek egyik és másik irányba haladnak), amelyik körhöz odaér, a soron következő állat hangját éneklik.

A legkisebbeknél az állatok sorrendjének rögzítését, felidézését segíthetjük különböző típusú bábokkal is:

  • ujjbáb
  • kesztyűbáb
  • fakanálbáb
  • fejbáb

Videóért KATT IDE!Kuncogással teli, vidám vásározást! 🥰

🎥 🎶 A teljes videót/hanganyagot itt találod: Kuncogó-Elmentem én a vásárra 🎶

További játékok a Kuncogó-gyűjteményben!

Tatárné Nagy Ágnes
Kuncogó

www.kuncogo.hu