Koszorú

Fejükre való koszorújuk: piros herevirág-, margaréta- vagy gyermekláncfűfonat. A legtöbben csak a hajfonat-szerű hármasfonást ismerik, az újabb és újabb befonandó szálakat arányosan osztják a három ág valamelyikéhez. A herevirág-koszorút némelyek úgy fonják, hogy a növény szárát átlyukasztják, és tövig belehúzzák a következő virágot.

Esztelnek

Pitypangnyaklánc

A pitypang szárából könnyen fűzhetünk láncot. A fejét leszedjük, a pitypangszár vékonyabb végét bedugjuk a vastagabb végébe, és készen van az első láncszem. A következő szárat belefűzzük, és annak is összedugjuk a végeit. Amikor már elég hosszúnak gondoljuk, egy szárat átfűzünk az első láncszemen, és úgy dugjuk össze a végeit. A kész láncot a nyakunkba akaszthatjuk.

Röszkeszentmihálytelek, Csongrád

Ékszerkészítés

Gyűrű, karperec, koszorú készítése pitypangból (gyermekláncfűből). Virágzásakor minden kislány karján, hajában, nyakában ott sárgállott az „ékszer”.

Csantavér

Gyűrű

Ujjuk köré tekert gyermekláncfű- vagy margarétaszál, amelynek a végét a virág alá bújtatva rögzítik.

Esztelnek

Gyöngy, lánc

A kislányok maguknak és babájuknak gyöngyöt fűznek kecskerágóból, csipkebogyóból, gyermekláncfűből, pergelt csillagtésztából, almamagból, paszulyból stb.

Mezőcsávás